Nedrīkst likvidēt vietu, kur godā grāmatas – Bulduru bibliotēku

Jūrmalnieki ir saņēmuši satraucošu ziņu par Jūrmalas domes plāniem īstenot Jūrmalā bibliotēku optimizāciju, kas varētu skart vienu no visvairāk apmeklētajām un labāk aprīkotajām Jūrmalas bibliotēkām – Bulduru bibliotēku, faktiski to iznīcinot. Tādēļ lasītāji savākuši jau vairāk nekā 500 parakstu pret Bulduru bibliotēkas likvidāciju, kurus iesniegs Jūrmalas domei un Kultūras ministrijai.

Zemāk publicēta atbalsta vēstule pret Bulduru bibliotēkas likvidāciju, zem kuras parakstījušies jau vairāk nekā 500 atbalstītāju. Vēstule tiks iesniegta Jūrmalas domei un nosūtīta Kultūras ministrijai. Pievienotajā dokumentā – paziņojums presei, kurā tostarp atspēkoti Jūrmalas domes Kultūras nodaļas vadītājas Agneses Miltiņas un Jūrmalas Centrālās bibliotēkas direktores Māras Jēkabsones argumenti.

Mūsdienu situācijā ir nepieļaujami likvidēt vai optimizēt (vienalga, kā to nosauc) kaut vienu kultūras vietu, vietu, kur godā ir kultūra, literatūra un grāmatas, vietu, kas mudina cilvēkus uz grāmatu lasīšanu.

Šis ir laiks, kad sadzīvē sāk dominēt digitālās tehnoloģijas ar īsiem tekstiem un attēliem, šis ir laiks, kad Latvijas inteliģence bažījas par cilvēku lasīšanas paradumu nivelēšanos un to, ka bērni pārāk maz lasa grāmatas, kas noved pie vājām valodas prasmēm un grūtībām izteikties un rakstīt stilistiski pareizā un labā valodā. Tādēļ šajā laikā nevis jālikvidē vai jāoptimizē bibliotēkas, bet jādara viss, lai bibliotēkas būtu pēc iespējas pievilcīgākas un būtu pēc iespējas ērtāk pieejamas saviem lasītājiem, mudinot lasīt vairāk. Bibliotēkas ir lielisks veids, kā iepazīt gan agrāk izdotās, gan visas jauniznākušās grāmatas, netērējot milzīgus līdzekļus to iegādei, bibliotēkas sniedz iespēju izlasīt daudz, daudz vairāk grāmatu, nekā tad, ja katra no grāmatām būtu jāiegādājas par naudu. Tādējādi cilvēki var gūt nesalīdzināmi lielāku kultūras, literatūras un pozitīvi emocionālo pieredzi, kas tik ļoti nepieciešama šajā laikā, kad sabiedrība dzīvojusi divu gadu ierobežojumos, šobrīd pieredz emocionālus satricinājumus saistībā ar karu Ukrainā, pieaugošo inflāciju un vēl lielākas inflācijas un Covid-19 draudiem rudenī. Nekas tā neveldzē dvēseli un garu, nekas tā neļauj uz brīdi izrauties no ikdienas grūtībām un raizēm, kā laba grāmata.  

Bulduru bibliotēkai ir vairāk nekā 70 gadus sena vēsture ar ilggadējiem, uzticīgiem lasītājiem. Tagadējā Bulduru bibliotēkas ēka Edinburgas prospektā 89 ir pirmā īpaši bibliotēkas vajadzībām būvētā ēka Jūrmalā (pirms neatkarības – vienīgā), kas pēc diviem gadiem atzīmēs nozīmīgo 50 gadu jubileju. Bibliotēkā izvietots 30921 eks. liels izdevumu krājums (t.sk. 27404 grāmatas), tai ir 1161 lasītājs un otrs lielākais grāmatu izsniegumu skaits starp Jūrmalas bibliotēkām.

Bulduru bibliotēkā izveidota lieliska, mājīga, lasītājam labvēlīga vide, it īpaši – bibliotēkas bērnu nodaļā. Bibliotēkā strādā zinošas un laipnas bibliotekāres, kuras vienmēr palīdzēs atrast vajadzīgo grāmatu, izvēlēties lasīšanai un gaumei piemērotāko literatūru vai sniegs padomu datora izmantošanā un nepieciešamās informācijas meklēšanā. Bulduru bibliotēkā regulāri tiek rīkoti dažādi pasākumi, tikšanās ar rakstniekiem, nesen izveidots grāmatu klubiņš, kurā lasītājiem ir iespēja dalīties pārdomās par izlasīto un iegūt ierosmi jaunas literatūras izvēlei. Bulduru bibliotēkā darbojas vienīgais Eiropas Savienības informācijas punkts Jūrmalā.

Bulduru bibliotēka ir izdzīvojusi un saglabājusi savus uzticīgos lasītājus gan grūtajā neatkarības sākuma un enerģētiskās krīzes laikā, gan 2009. gada finansiālās krīzes laikā, gan Covid-19 pandēmijas ierobežojumu laikā. Tādēļ to nedrīkst ne likvidēt, ne sagraut kādu optimizācijas apsvērumu dēļ. Jebkurš ietaupījums uz kultūras rēķina ir trieciens sabiedrības garam un dvēselei. Likvidējot vai optimizējot Bulduru bibliotēku, tieši tādu triecienu saņemtu Jūrmalas iedzīvotāji, it īpaši Jūrmalas iedzīvotāju mazturīgākā daļa, kas nevar ikdienā iegādāties daudz grāmatu un patstāvīgi orientēties informācijas tehnoloģiju jomā.  

Mēs ticam, ka Jūrmalas dome, domes priekšsēdētājs un Kultūras nodaļa nevēlas dot šādu triecienu Jūrmalas iedzīvotāju kultūras izvēlēm, jo ikvienā situācijā ir iespēja rast kādu risinājumu, nesagraujot ilgi būvētu kultūrvietu un lasītāju uzticību savai bibliotēkai.

Bulduru iedzīvotāji savā rajonā vienu kultūrvietu ar lieliskiem pasākumiem – Bulduru izstāžu namu – jau ir zaudējuši. Aicinām un lūdzam neatņemt mums vēl vienu!

Rakstniece, Bulduru bibliotēkas ilggadēja lasītāja – Jana Veinberga

Jūrmalas Bulduru bibliotēka atrodas īpaši bibliotēkas vajadzībām paredzētā ēkā

2 domas par “Nedrīkst likvidēt vietu, kur godā grāmatas – Bulduru bibliotēku

Komentēt